Hoe vraagt u een verwijsbrief aan?
Als u een verwijsbrief nodig heeft voor een specialist, dan kunt u dat via uw huisarts aanvragen. De brief wordt online naar specialist gestuurd. U ontvangt op uw mail hiervan een bevestiging met een ZorgDomein code, ook wel ZD code genoemd. In de mail met de ZD code staat ook op welke manier u contact mag opnemen met de specialist of dat de specialist contact met u opneemt.
Wanneer is de verwijzing gereed?
Voor niet-spoedeisende zaken, ligt de verwijsbrief na 1 week bij de specialist óf bij de assistente wanneer dat afgesproken is.
Voor spoedeisende zaken kunt u het beste even overleggen met de assistente wanneer de verwijzing gereed is.
Mag ik achteraf een verwijzing aanvragen?
Nee, huisartsen mogen niet achteraf verwijzingen schrijven.
De huisarts heeft de wettelijke taak om poortwachter te zijn voor zorg in het ziekenhuis. Dat wil zeggen dat de huisarts in overleg met de patiënt alleen naar de specialist verwijst als daarvoor een indicatie is.
Specialisten mogen geen zorg leveren of declareren bij de verzekeraar als er geen verwijzing van de huisarts is. Doen zij dat toch, dan is dat voor hun eigen rekening of voor die van de patiënt.
Hoe lang is een verwijsbrief geldig?
Een verwijsbrief is 1 jaar geldig voor de betreffende zorgvraag. De geldigheid van 1 jaar is de tijd tussen de verwijzing (datum op verwijsbrief) en het eerste consult van de patiënt bij de specialist. Zolang een patiënt onder behandeling is van de specialist, is er geen verwijsbrief nodig voor vervolgafspraken. Ook niet wanneer de specialist de patiënt pas na meer dan 1 jaar terug wil zien op de polikliniek.